Vad är native advertising, hur fungerar det och hur ser en lyckad kampanj ut? Och hur påverkar den nya och snabbväxande annonsformen våra medier och vårt sätt att konsumera redaktionellt innehåll och kommersiella budskap?
Om bland annat detta resonerade Johan Unger från mediateknikföretaget Strossle vid Wirténs senaste frukostseminarium.

Johan Ungers definition av native advertising är att det är ”betald innehållsdistribution där annonsen matchar formen, känslan och funktionen i det media den finns”.
Alltså de annonserna som ofta är till förväxling lika det redaktionella materialet på en tidningssajt och som lockar med nyheter och tips om hur du kan se över dina bolån, välja bästa bilförsäkringen eller hitta det perfekta resmålet för nästa semester.
Ett irritationsmoment för en del. Men native växer snabbt och betraktas allmänt som räddningen för många press- och medieföretag. Detta i en tid där vi sedan länge slutat klicka på ännu mer irriterande banners eller installerat adblockers för att helt slippa se dem.

Ung och utvecklingsbar

– Jämför man med skrikiga banners kan det vara svårare att se att native är annonser. Det stämmer också att det finns en del skräp bland native-annonserna, men det beror främst på att medieföretagen är så pressade att få in pengar. Det här är en ung marknadsföringsform som har mycket utveckling framför sig, menar Johan Unger.

Nu klickar vi igen

Han pekar också på det mycket betydelsefulla faktum att native fått oss att börja klicka på annonser igen:
– Placeringen inne bland det redaktionella materialet är viktig. När vi är inne på till exempel en nyhetssida är vi mer mottagliga för att bli underhållna, informerade eller tipsade än vad vi är vid en ren Google-sökning.
– Trenden är att förtroendet för innehållet i native ökar och en förklaring till det kan vara att fler och fler annonsörer insett betydelsen av att vara informativ och lärande i sin kommunikation. Att bara slänga upp ett produkterbjudande fungerar inte – man måste börja i ett tidigare skede och erbjuda läsaren värde.

Tre steg för lyckad kampanj

De tre viktiga förtroendeskapande stegen för att lyckas med native är enligt Johan Unger:

  • Börja med att väcka intresset. Bjud på värdefull och gärna överraskande kunskap!
  • Skapa engagemang. Det kan vara genom mer allmän information om produktsegmentet – utan att för den skull gå in på din egen produkt – till exempel i form av tester, listor med tips, information om miljömässiga eller ekonomiska fördelar.
  • Inte förrän i tredje steget, när du skapat intresse, engagemang och vunnit förtroende, är det dags för ett direkt erbjudande om en produkt eller tjänst.

– Det är viktigt att alla tre stegen innehåller så kallade call to actions. Alltså en möjlighet att dela på sociala medier, att gilla en sida eller att prenumerera på ett nyhetsbrev, betonar Johan Unger.

Budskapet viktigast

Poängen med native är att få folk att läsa och ta till sig budskap. Om läsandet sker på en nyhetssida, på avsändarens egen sajt eller någon annanstans spelar mindre roll, menar Johan Unger.
– Native är inte alls lika inriktad på att driva trafik till den egna hemsidan som content marketing.
Hans företag Strossle arbetar med den yta på nyhetssajter som brukar ha titeln ”Du kanske också vill läsa” och som utgörs av en blandning av redaktionella länkar baserade på läsmönster och – förhoppningsvis – matchande native-annonser.

Varumärken blir publicister…

Som ung och snabbväxande distributionsform för kommersiella budskap dras native advertising fortfarande med en del barnsjukdomar – till exempel i form av dåligt matchande annonser som kan upplevas störande och påflugna.
– Vi har ju bara sett början på utvecklingen. Den native vi möter på nätet nu är första steget till en helt ny annonsmiljö som är integrerad på sajten. Vi brukar säga att alla varumärken kommer att bli publicister med tiden och det finns redan bra exempel i form av Red Bull och GoPro, som bygger sitt varumärke med högklassigt innehåll i olika kanaler.

…och publicister blir kuratorer

Johan Unger ser framtidens publicister mer som kuratorer och nischade specialister:
– Du är duktig på något specifikt och kan ägna dig åt att renodla det – men samtidigt skala upp din räckvidd genom att ta in andras material och därigenom bjuda besökaren på en bättre helhetsupplevelse. Tidningar delar redan till exempel resereportage, motornyheter och affärsartiklar med varandra. I den här miljön finns native som en naturlig del och vi som arbetar med det blir hela tiden bättre på att analysera läsvanorna och kunna matcha annonserna bättre med det redaktionella innehållet.

Prenumerera!

För att följa Lustgården, prenumerera på vårt nyhetsbrev där du får inläggen en gång i månaden, eller följ bloggen via Bloglovin´ eller RSS.

Om du gillade det du läste, dela gärna på sociala medier – det betyder mycket!

Wirtén Content Agency – kommunikationsbyrån i Malmö med innehåll!